Skotsko 2005


22.5.2005

v 6.ráno mě vzbudila bouřka.To nám to pěkně začíná,řekl jsem si a zase usnul.V 8.už jsem dodal na moto pár posledních věcí a v 10.jsem byl na Rozvadově,kde jsem se sešel se Standou.Cesta do IJmujdenu 900 km.byla úmorná,ale celkem v pohodě.Dešti jsme úspěšně ujížděli,A tak jsme po hodinovém hledání kempu,spočinuli v jednom zapadlém a doufáme, že ráno nebudeme platit.Zítra na trajekt a hurá do Newcastle!

23.5.2005

Ráno mě vzbudila zima a řev ptactva v 5.30h.Vzbudil jsem takticky Standu Zapípáním alarmu.Slupli jsme snídani, objevili sprchu zdarma a vypadli v 7.30 bez placení.Paráda!Jeli jsme do přístavu,ale tam bylo pusto,a tak jsme se poflakovali městem.Asi v jedenáct jsme zabloudili k pláži a tam narazili na kluka s holkou na Africe, jak tam bivakujou.Dali jsme kafe slivku a klábos.Prohlídka bunkrů z války ukrojila další čekání a hurá k trajektu. Tam jsme poznali,jak super je naše cena za lístky.Ten tepličák platil 185Euro.Na trajektu jsme urazili pár Heinekenů a šli spát do přetopený kajuty.To jsme ještě netušili,jak by nám byla přetopená kajuta dobrá v příštích dnech.

24.5.2005

Ráno nám bylo blbě.V Newcastle chcalo a byla zima.Chceme to stihnout na trajekt do Irska,a tak valíme v dešti na Stranraer.Cestu skouknem jeden hrad a tankujem.Na místě se rozhodneme kempovat.Paní Duck nám udělala cenu 6lib./os.Pěšky jdeme do města a v přístavu nám vyrazí dech cifra za jednu a půl hod.trjektem 66lib./os. To samozřejmě nebereme.Ráno to zkusíme v Carnrianu u jiné společnosti.Domluvili jsme se,že když to bude stejný, tak Irsko nebude.Máme najeto asi 1200km.Motorky šlapou.Počasí je lepší,neprší a občas vykoukne slunce.

25.5.2005

Ráno začalo hustě pršet,a když mě vyhnalo chcaní ven,tak mi nachcalo do stanu a pak i do spacáku.Za neustálého deště asi v deset hodin balíme a vyrážíme na druhý trajekt.Cena je ale 45lib./os.,a tak Irsko definitivně padá. Vyrážíme na sever a jíme pod nějakým přístřeškem.Déšť a vítr nás vyžene i od super hradu na pobřeží,který jsme našli náhodou,i když na mapě nebyl.Proto byl taky zadarmo.Dnes musíme spát v B+B,protože máme vše mokré,a tak končíme ve městě Largs a platíme 20lib./os.za noc se snídaní.Nanosili jsme vše do pokoje a sušíme.V telce je fotbal AC Milano-Liverpool.Baroš a Šmicer se bleskli,tak doufáme,že to budeme mít dobrý u místňáků.

26.5.2005

Ráno vstáváme a světe div se,neprší.Natěšení snídáme a balíme.Domácí ani netuší,že zmínění kopálisti jsou z Čech. Bez pršáků vyrážíme hledat „ferry“,co nás za 6,80 lib.doveze na poloostrov Cowall.Stále je pěkně,tak si užíváme jízdy po zapadlých silničkách.Až u Ynverarry kastle začínáme tušit vodu.Tankujeme a jdeme do pršáků. Zbytek cesty k nejvyššímu kopci anglie Ben Nevis 1344m.n.m.už jen ujíždíme dešti.Cesta uběhla v pohodě, jelikož je na co se dívat.Pod horou v parku Glen Nevis je kemp za 6.80 lib.,což je v pohodě,a tak za svitu slunce!! stavíme stany a sušíme věci.Zítra dle počasí vyrazíme na tu horu,nebo se uvidí.Máme najeto asi 1600 km.

27.5. 2005

„tak jo,dáme horu“,řekli jsme a zaplatili ještě jednu noc v kempu.Vzbaveni dvěmi musli tyčinkami a vodou razíme. Výstup nám trval asi 3 hod.,od poloviny mlha a citelná zima,nahoře sníh a pomalu mráz.Přímo na vrcholu jsme potkali dva čechy vybavenený jak do Himalájí.Tak nás apoň vyfotili.Čuměli,že já jdu ve větnamkách a větrovce, a Standa v motorkářských botách a bundě.Cesta dolu byla ještě horší.Nohy bolely jak čert.A klasicky začalo pršet. Abychom se nenudili,objevily se „Midges“,místní svinský tiplice.Repelenty nepomáhají.Sprcha a guláš mě trochu spravily,ale nevím jak proběhne noc.Zítra chceme razit na ostrov Skye.

28.5.2005

K ránu proběhla větrná smršť,takže stany slabší konstrukce se poroučely.V 9 hod.začalo klasicky chcát. Rychle balíme mokrý věci a valíme na Skye.Cesta probíhá v pohodě,přestalo i pršet.Na Skye opět déšť,který zalézá všude,mlha pro kterou nejsou vidět krásné scenérie.Dojeli jsme do přístavu Armadale,kde jsme koupili nelepící samolepky na kufry.A dále nahoru na Dunvegan.Pro déšť a zimu bylo vyloučený spát v kempu,tak jsme ani nejeli nahoru do Vig.Ani jedno B+B na Skye nás nechtělo nebo nenadchlo,a tak svižně pryč z tohoto nehostinného místa. Hned za mostem v Kyle of Lochals nacházíme azyl.Opět za 20lib/os.Večer přestalo pršet,jdeme do městečka a do baru.Naše první návštěva místní palírny byla příjemná.Holka na baru měla triko „PRAGUE“,byla zde nějaká oslava, a tak čtvrtý pivo bylo jen za jednu libru.Jinak za 2.40lib.No a na stole se se objevily langusty,tak jsme taky ochutnali.Hrála místní lidová kapela a my poté ulehli v suchu a spokojený.Jen Standa nemohl rozchodit sprchu. Až ráno jsme přišli na to,že má vypínač u větráku.

29.5.2005

Ráno vstáváme časně a zjišťujeme,že neprší.Snídaně je vydatná,spolunocležník umí německy tak dáváme klábos. Vyrážíme fotit„Filean Donan Castle“,začíná pršet,to už nás nepřekvapí,svižně jdem do pršáků.Fotíme a hurá na pobřežní silnici Wester Ross.Stalo se to,po čem jsme prahli,neprší,scenérie nádhera,a tak fotíme,jedeme, fotíme a zase jedeme.Prostě užíváme si to,proč jsme tady.Náš cíl je Ullapool.Do kempu dorazíme asi v 17 hod., v recepci není nikdo,tak uvidíme zítra.Ježdění v levo už je hračka.Když si vzpomenu na první den,kdy vyhozeni z trajektu rovnou do víru Newcastle nevíš která bije,tak nyní už žádnej problém.Benzín tady podražil,je třeba hlídat čerpačky,taky supermarkety tu nenajdeš,zato pivko je levnější cca 2 lib.Tak jsme nějaký utrhli. Zítra dál na sever,snad vydrží počasí.

foto:



 ↑↑ nahoru ↑↑